Raskid ugovora za KAP?!

Bez autora
Feb 24 2011

Vlada će, nakon detaljne analize ugovora sa ruskim partnerom u Kombinatu aluminijuma razmotriti mogućnost raskida ugovora zbog nepoštovanja obaveza. Svako nepoštovanje može dovesti, u krajnjem slučaju, do raskida ugovora, ali žele da detaljno analiziraju sve, kako bi odlučili šta je najbolje u tako kompleksnoj situaciji, da bi odredili dugoročna rješenja. Mađarska OTP banka zatražila je aktiviranje državne garancije zbog toga što KAP nije ispunio obaveze. U tom dijelu, država je obavezna da plati iznos od oko 650 hiljada eura, po osnovu državne garancije. Time nijesu ispoštovane ugovorne obaveze između KAP-a i Vlade i zato se Vlada jasno odredila prema tom pitanju da će pokrenuti postupak zaštite svojih interesa zajedno sa zaštitom imovinskih prava.

Raskid ugovora za KAP?!Vlada će, nakon detaljne analize ugovora sa ruskim partnerom u Kombinatu aluminijuma razmotriti mogućnost raskida ugovora zbog nepoštovanja obaveza, najavio je ministar finansija Milorad Katnić.

„Svako nepoštovanje može dovesti, u krajnjem slučaju, do raskida ugovora, ali želimo da detaljno analiziramo sve, kako bi odlučili šta je najbolje u tako kompleksnoj situaciji, da bi odredili dugoročna rješenja", rekao je Katnić nakon sjednice Vlade i dodao da je mađarska OTP banka zatražila aktiviranje državne garancije zbog toga što KAP nije ispunio obaveze.

U tom dijelu, kako je kazao, država je obavezna da plati iznos od oko 650 hiljada eura, po osnovu državne garancije, prenosi Mina business.

"Time nijesu ispoštovane ugovorne obaveze između KAP-a i Vlade i zato se Vlada jasno odredila prema tom pitanju da će pokrenuti postupak zaštite svojih interesa zajedno sa zaštitom imovinskih prava", objasnio je Katnić.

Vlada će, kako je najavio, uputiti pismo i vlasniku KAP-a, Centralno-evropskoj aluminijskoj kompaniji (CEAC), u kojem će zahtijevati poštovanje ugovora o poravnanju, a kao akcionar tražiće i razrješenje članova odbora direktora KAP-a.

„Vlada će, u smislu nepoštovanja ugovora, ali i svih njegovih definisanih odredbi reagovati tako da zaštiti državni interes kako je to predviđeno pozitivnom pravnom regulativom u Crnoj Gori, a tako predviđaju i odredbe ugovora", rekao je Katnić.

Uputiće, kako je dodao, pismo i predsjedavajućem Crnogorskog-ruskog komiteta kako bi ga informisali da je saradnja crnogorske i ruske strane dovedena u pitanje.

On je objasnio da Ministarstvo finansija nije bilo saglasno da se odloži plaćanje obaveza KAP-a, niti da produži ili poveća državnu pomoć prema toj kompaniji.

„Ministarstvo nije bilo spremno, jer to nije u skladu sa ugovorom i smatramo da to troši Vladin okvir pomoći prema industriji, posebno u kontekstu situacije na tržištu, kada je cijena aluminijuma veća nego što je bila ranijih godina kada smo definisali podršku", kazao je Katnić.

Ministarstvo je, objasnio je on, moralo da aktivira sredstva za pomoć, koja služe za očuvanje fiskalne stabilnosti zemlje i koja služe kao rezerve za slične situacije. U tom dijelu, rekao je Katnić, nema opasnosti za fiskalnu i likvidnu stabilnost sistema.

Ugovor o poravnanju su 26. oktobra potpisali predstavnici Vlade i CEAC-a. Ugovor je Vladi omogućio da preuzme dio akcija KAP-a i Rudnika boksita od aktuelnog vlasnika.

Država se potpisivanjem ugovora odrekla poreza na korporativnu dobit KAP-a za fiskalnu 2006. i 2007. godinu od ukupno 7,5 miliona eura, kao i kamate zbog kašnjenja u plaćanju te dažbine od oko 476,48 hiljada eura. Takođe, država se odrekla zajma od oko 4,6 miliona eura koje je podgorička fabrika dobila od Fonda za razvoj prije privatizacije.

Ugovorom o poravnanju država se odrekla i 1,8 miliona eura koje Rudnici boksita duguju.

Pored toga, država je ruskom investitoru dala još dodatne subvencije za struju vrijedne 60 miliona eura za period od prošle do 2012. godine, kao i garancije za nove kredite KAP-a od 135 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik